• Menu
  • Menu
Shah Cheragh Mosque, Shiraz, Iran

Waarom een ​​reis door Iran een onvergetelijk avontuur is!

Home » Waarom een ​​reis door Iran een onvergetelijk avontuur is!

Divers, leuk en iets heel bijzonders! 

Overweldigd door de prachtige gebouwen en gefascineerd door de vriendelijkheid van de mensen, stap ik met een huilend en lachend gezicht terug naar Nederland: lachend, dankzij de geweldige ontmoetingen die ik mee naar huis neem, en huilend omdat er te weinig tijd was om dit geweldige land en zijn inwoners echt te leren kennen!

Het land kan nauwelijks in woorden worden beschreven!

In dit artikel leer je wat je in een week in Iran niet mag missen, in welke dromerige accommodaties je moet overnachten en hoe je je visum voor Iran kunt krijgen.

Deze hoogtepunten wachten op je tijdens een reis door Iran!

Interessante feiten over Iran

Met 80 miljoen inwoners is Iran een van de 20 meest bevolkte en grootste landen ter wereld. De hoofdstad Teheran, gelegen in het noorden van het land, heeft bijna 9 miljoen inwoners, terwijl ongeveer rond de 20 miljoen mensen in de provincie Teheran wonen.

Het land grenst in het noorden aan de Kaspische Zee en aan de zuidpunt van de Perzische Golf. Het grootste deel van het land is droog. Iran wordt in het westen gevormd door het deels vruchtbare Abortusgebergte en in het zuidwesten door de woestijnen Lut en Kavir: Met een gemeten 78,2 graden Celsius is de Lut een van de heetste plekken op aarde! Door het hele land vind je historische steden uit verschillende tijdperken, waarvan sommige door UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard.

De taal

De officiële taal in Iran is Perzisch. Als je in het land bent, noemen de Perzen de taal Fārsi. Naast etnische Perzen zijn hier tal van andere volkeren thuis, elk met hun eigen talen, dialecten en culturele ideeën.

Schrift

In Iran wordt het Arabische schrift van rechts naar links geschreven. In de grote steden zijn de straatnaamborden nu ook in het Engels. Arabisch schrijven is echter nog steeds gebruikelijk in restaurants en bij het kopen van kaartjes. De cijfers zijn gemakkelijk te leren en het is zeker aan te raden om de cijfers van 1 tot 10 te onthouden.

De getallen van 1 tot 10 (۱۰ – ۱) en hun uitspraak:

1 = ۱ yek

2 = ۲ doh

2 = ۳ Se

4 = ۴/٤ Tschahár

5 = ۵/٥ pansch

6 = ۶/٦ shish

7 = ۷ haaft

8 = ۸ haasht

9 = ۹ noh

10 = ۱۰ dá

Iran-reis: de munteenheid

De officiële nationale valuta in Iran is de Iraanse rial. Bijna 100 jaar geleden verving de rial de toman als valuta, maar de oude valuta wordt nog steeds gebruikt door de bevolking als betaalmiddel. Dit klinkt in eerste instantie ingewikkeld, maar zeker niet: onthoud dat een Toman overeenkomt met 10 rials. Op de bazaar krijg je bijvoorbeeld 1.000 toman en dat betekent 10.000 rial voor je. Tegenwoordig is er echter alleen de rial als de fysieke valuta.

 De gedragsregels

Voordat we beginnen, geven we je een paar gedragsregels, omdat elk land zo zijn eigen kleine culturele bijzonderheden en verschillen heeft. Zelfs vandaag wordt het sociale leven in Iran zeer sterk gevormd door de moslimreligie. Om misverstanden te voorkomen, moet u deze op zijn best vóór uw reis even doornemen.

Als vrouw is het dragen van een hoofddoek verplicht bij aankomst op de luchthavens ook als je gaat overstappen. Pak je kleding dus altijd in je handbagage!

Je zult merken dat de hoofddoek in sommige regio’s heel losjes wordt gedragen. Daarnaast draag je bij voorkeur lange en losse kleding.

Deze hoogtepunten in Iran mag je niet missen!

Van trekking in de buurt van de hoofdstad van Iran tot het bezoeken van de gigantische ruïnes van Persepolis tot de Grand Canyon van het Midden-Oosten op het eiland Qeshm, er wachten verschillende onvergetelijke avonturen op je in Iran!

Om deze reden moet u minimaal twee weken de tijd nemen voor uw reis naar Iran. Het land is bijna vijf keer zo groot als Duitsland en heeft daarom veel tijd nodig om ontdekt te worden! De infrastructuur in het interieur is uitstekend, maar door de lange afstanden verloopt de voortgang langzaam.

We raden daarom aan om lange afstanden per vliegtuig af te leggen, zoals van Teheran naar de eilanden in het zuiden. Je kunt binnenlandse vluchten krijgen voor minder dan 30 euro.

Iran Reis hoogtepunt No. 1: trekking avontuur in de buurt van Teheran

Aankomst via Teheran

De hoofdstad van het land is zeker geen rustige en ontspannen plek. De metropool is hectisch en lawaaierig – het voelt alsof iedereen in de stad de hele dag op straat is!

The Cedar Hostel is een kleine oase van rust midden in Teheran

Hier kunt u ontspannen na een lange reis of uzelf versterken voor uw trekking avontuur. Het ontbijt op de prachtige groene binnenplaats van het hostel is geweldig en de nabijheid van de bazaar kan niet beter zijn! Bij de jonge en uiterst vriendelijke eigenaren bent u zeker in goede handen.

Wandeling naar de top van de Tochal:

Het noorden van de stad ligt tot 700 meter hoger dan het zuiden en ligt direct aan de voet van het Elburs-gebergte. Vanaf hier kunt u uw wandeling naar de 3.975 meter hoge berg Tochal beginnen. Vanaf het district Darband is er ongeveer 2.000 meter hoogte naar de top. Langs de hele route vind je duidelijk zichtbare borden.

Het groene landschap en de aangename rust vormen een absoluut contrast met de drukte in de metropool Teheran. Wil je de tour liever opsplitsen in twee dagen, dan kun je overnachten in een van de shelters. Eenmaal op de top zie je Damavand, de hoogste berg van Iran, en gedeeltelijk tot aan de Kaspische Zee. In de wintermaanden verandert het wandelgebied in een wintersportgebied.

Tip: aangezien de lokale bevolking in het weekend graag naar de bergen gaat, raden we aan om de wandeling door de week te doen. Bovendien mag je de temperaturen op grote hoogte niet onderschatten: afhankelijk van het seizoen kan hier sneeuw vallen!

Iran Reis hoogtepunt nr. 2: Persepolis-ruïnes bij Shiraz

Aankomst via Shiraz

De stad Shiraz ligt in het zuiden van het land en is het startpunt voor excursies naar de verwoeste stad Persepolis. U kunt vanaf bijna elk vliegveld in Iran naar Shiraz vliegen. Al onderweg naar het centrum merk je de vele tuinen en groengebieden. Bovendien wordt de bevolking in het zuiden van het land als buitengewoon vriendelijk, open en behulpzaam beschouwd.

Je kunt gemakkelijk een paar dagen in de stad doorbrengen: maak een wandeling door de oude Vakil Bazaar, bekijk de Vakil-moskee en ontspan in een van de gigantische tuinen zoals de botanische tuin van Eram.

Extra tip: mis een reis naar de Koranpoort niet! Deze ligt net buiten het stadscentrum en biedt een schitterend uitzicht over de stad Shiraz. De beste manier om dit te doen is in de vroege avonduren: dit is wanneer je de stad stap voor stap kunt zien transformeren in een prachtige zee van licht!

Ontdek de Perzische stad Persepolis:

De oude Perzische woonplaats Persepolis was de hoofdstad van het oude Perzische rijk en dateert uit 520 voor Christus. Opgericht door koning Darius I, werd het gigantische fort gebouwd in 330 voor Christus. BC vernietigd door Alexander de Grote. De hele faciliteit is nu open voor het publiek.

De rotsgraven van Artaxerxes II en Artaxerxes III, uitgehouwen in steen, bevinden zich op een heuvel. De weg naar boven wordt aanbevolen vanwege het geweldige uitzicht over het complex en het omliggende landschap – de kolommen, figuren en reliëfs zijn tot op de dag van vandaag gedeeltelijk bewaard gebleven! Als je de trap afloopt en teruggaat naar de ingang, krijg je een kleine indruk van hoe het leven toen moet zijn geweest.

U kunt de reis naar Persepolis meestal rechtstreeks bij uw accommodatie boeken. De rit duurt ongeveer een uur en geeft ook een indruk van het omringende landschap. Ga je liever alleen op pad, dan kun je een taxi nemen die je naar de camping brengt. Voor de terugreis betaal je ongeveer 15 euro. Geef de indrukwekkende faciliteit ongeveer een halve dag de tijd.

Nadat je Persepolis hebt bezocht, raden we je aan om een ​​omweg te maken naar de rotsgraven Naqsh-e Rostam. Hier zijn de vier graven van de Perzische koningen Darius I, Darius II, Xerxes I en Artaxerxes I. De graven zijn uitgehouwen in massief gesteente en versierd met uitzonderlijk goed bewaard gebleven reliëfs. Het gebied ligt op minder dan 15 minuten van de Residenzstadt en is niet erg uitgebreid, dus ongeveer 40 minuten ter plaatse zijn genoeg voor u.

Zelfs als de tour naar Persepolis geen geheime tip is, is het zeker een reis waard. Het is echt een unieke ervaring om door de eens zo grote, rijkelijk versierde zalen te lopen en de voormalige omvang van het Perzische rijk te raden!

Iran Reis hoogtepunt nr. 3: Adventure Island Qeshm

Qeshm is het grootste eiland in de Perzische Golf en Iran. Het eiland ligt op ongeveer 2,4 kilometer van het vasteland en is gemakkelijk te bereiken met de veerboot. Hoewel het eiland wordt gekenmerkt door een spectaculair landschap met fantastische steenwoestijnen, verschillende rotsformaties en adembenemende kloven, verdwalen slechts een paar reizigers in dit deel van het land.

Ondertussen wachten hier enkele avonturen op je! Een daarvan is de Star Valley, de Grand Canyon van het Midden-Oosten. Hier kun je uren wandelen en de unieke rotsformaties bewonderen. Maar er zijn enkele hoogtepunten, niet alleen op het land, maar ook op het water: het eiland Qeshm is omgeven door indrukwekkende zachte koraalriffen! Naast duiken kun je natuurlijk ook snorkeluitrusting huren en zelf de onderwaterwereld verkennen.

Als je nog steeds genoeg tijd op het eiland hebt, moet je ook een uitstapje maken naar Chahkooh Canyon. De surrealistische vormen van de kolossale rotsen van de kloof zijn het resultaat van millennia van erosie door regen en wind. Op de terugweg naar je accommodatie kan het voorkomen dat kamelen, vossen of gazellen je pad kruisen!

Qeshm is een geweldige manier om je reis naar Iran te beëindigen. Ver weg van grote gebouwen en het lawaaierige stadsleven kunt u hier de rust van de natuur en de traditionele manier van leven van de Iraniërs leren kennen.

De Assad Bed & Breakfast is hiervoor ideaal. De eigenaar Assad haalt je direct op van de veerhaven en brengt je naar zijn huis. U hoeft zich hier nergens zorgen over te maken. Zijn vrouw bereidt elke dag drie typische verse maaltijden voor u en tussendoor kunt u met Assad op het eiland rondreizen. Uiteraard is er ook voldoende tijd om te relaxen op de prachtige binnentuin. Als u liever de nacht in de natuur doorbrengt, kunt u ook buiten op het eiland kamperen!

Een reis naar Iran blijft voor altijd in uw geheugen!

Wandel naar meer dan 3.000 meter in het Elburs-gebergte in de buurt van Teheran, bekijk de fascinerende verwoeste stad Persepolis, ervaar spectaculaire rotsformaties op een klein eiland en geniet van de zonsondergang boven de stad Shiraz – dit is Iran!

Het ingenieuze van Iran is dat je tijdens je vakantie niet hoeft na te denken of je de voorkeur geeft aan stad, strand of bergen: hier kun je van alles beleven en bovendien voel je je door de uiterst vriendelijke bevolking altijd in goede handen!


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *